Geneeskundige verklaringen

Vraagt u – bijvoorbeeld op verzoek van uw werkgever, de school van uw kinderen of een andere instantie – uw huisarts om een geneeskundige verklaring? Uw eigen huisarts kan u deze niet geven. Zulke geneeskundige verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Zo blijft er een duidelijke grens tussen uw eventuele behandeling door uw huisarts en het beoordelen of u bijvoorbeeld in staat bent om te werken of naar school te gaan en onder welke voorwaarden.

Wat kunt u doen om een geneeskundige verklaring te krijgen?
U kunt zelf een verklaring geven of degene die een verklaring wil hebben vragen of hij/zij een onafhankelijk arts daarvoor heeft.

Verklaringen over Corona
Nu het land langzaam weer open gaat, worden huisartsen gevraagd om opstartende beroepen extra te beoordelen. Dit is niet de bedoeling. Voor beoordelingen of een behandeling wel echt noodzakelijk is en of extra bescherming nodig is, is de huisarts ook niet nodig. Andere zorg professionals kunnen daar heel goed zelf over oordelen. Tevens verklaringen dat een leerling hoest of niest om een andere ziekte dan Covid-19, kunnen huisartsen niet afgeven.