Borstkanker doet zich met name voor bij vrouwen en soms bij mannen. Het betreft hier een kwaadaardige tumor die ontstaat in de borst, op iedere willekeurige plek. Deze vorm van kanker wordt ook wel aangeduid als mammacarcinoom. De term borstkanker is een verzamelnaam voor de verschillende soorten die er zijn.
De verschillende vormen worden onderscheiden op basis van een aantal factoren. Er wordt gekeken of de kankercellen het omliggende weefsel binnendringen (dat noemen we invasief) of dat dit nog niet het geval is (in situ). Ook wordt er onder de microscoop gekeken en bepaald of de kanker te behandelen is met hormonale of doelgerichte therapie. We onderscheiden de volgende soorten:
- invasief carcinoom NST
- invasief lobulair carcinoom
- ductaal carcinoma in situ (DCIS)
- lobulair carcinoma in situ (LCIS)
- hormoongevoelige borstkanker
- HER2-positieve borstkanker
- triple negatieve borstkanker
Er zijn dus zeer veel verschillende vormen van borstkanker met ieder hun eigen diagnose en behandeling.
Symptomen van borstkanker
Dat een knobbeltje in de borst kan wijzen op borstkanker weten veel mensen wel, maar dat er meer symptomen zijn die hierop kunnen duiden is minder bekend. Zo kan huidverandering of een plekje op je borst dat slecht geneest namelijk ook wijzen op kanker. Daarnaast kunnen een ingetrokken tepel, een dikke ader in de borst, roodheid van de borst, een zwelling in de oksel en een verandering van de vorm of omvang van de borst ook wijzen op de aanwezigheid van kanker. Heeft u last van één van deze symptomen en vertrouwt u het niet? Neem dan altijd contact op met uw huisarts.
Bevolkingsonderzoek
Hoewel iedereen kans heeft op het ontwikkelen van deze vorm van kanker, lopen vooral de groep vrouw van boven de 50 een extra risico. Daarom krijgen vrouwen in de leeftijd tussen de 50 en 75 jaar iedere 2 jaar een oproep van het RIVM om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit vergroot de kans om eventuele kanker in een vroeg stadium te ontdekken en op tijd een passende behandeling op te starten.
Vragen?
Heeft u vragen of herkent u de bovenstaande symptomen en bent u hier niet gerust over? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.