Griep, ook wel influenza genoemd, is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus infecteert de luchtwegen, het slijmvlies van de keel en de neus- of bijholten. Heeft u de griep? Doorgaans bent u na een paar dagen rusten en uitzieken weer beter. Voor astmapatiënten, zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen kan griep gevaarlijk zijn.

Wanneer heb je griep?

Heeft u de griep? Dan voelt u zich waarschijnlijk erg moe en lamlendig. Ziekteverschijnselen zijn koorts, koude rillingen en keelpijn, Soms  ook gepaard met een droge hoest. Bovendien heeft u een slechte eetlust en wellicht last van kortademigheid, slapeloosheid, hoofdpijn, spierpijn en stijve, pijnlijke ledematen. Heeft u griepsymptomen zonder koorts? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk geen griep maar een zware verkoudheid. Bij een door het verkoudheidsvirus veroorzaakte verkoudheid zijn de klachten minder ernstig.

Hoe kun je griep voorkomen?

Mensen die behoren tot de risicogroepen, zoals longpatiënten, diabetici, ouderen en mensen met een lage weerstand, kunnen bij hun huisarts een griepprik halen. Helaas veranderen griepvirussen steeds. Daarom zijn ze moeilijk te bestrijden. De vaccins zijn namelijk niet werkzaam tegen de nieuwste griepvirussen. De griepprik kan dus niet altijd voorkomen dat je griep krijgt.

Wat kunt u zelf doen om deze ziekte te voorkomen? Enkele tips:

  • Zorg dat u een goede weerstand hebt. Eet veel groente en fruit, zorg voor een goede nachtrust en vermijd stress.
  • Zorg dat u voldoende drinkt. U moet dan vaker plassen. Afvalstoffen worden afgevoerd en virussen zullen zich niet snel in uw lichaam nestelen.
  • Was uw handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest of niest er iemand? Het bedekken van uw neus of mond kan besmetting voorkomen.
  • Bent u verkouden? Snuit uw neus dan met een papieren zakdoekje. Gooi dit zakdoekje na een keer gebruiken weg. Zo voorkomt u dat uw handen telkens weer worden besmet.
  • Kleed u warm aan. Uw lichaam heeft dan meer energie nodig om warm te blijven. Er blijft dus meer energie over om virussen te bestrijden.

De behandeling van griep

Heeft u last van de griepsymptomen? Er zijn allerlei middeltjes om die symptomen te bestrijden. Gebruik honing om de keel te verzachten en het hoesten te verminderen. Een kopje bouillon werkt ontstekingsremmend en verlicht dus de verstopping van de borst en je neus. Andere bekende middeltjes zijn het slikken van paracetamol of het gebruiken van een hoestdrankje.

Naar de huisarts

Heeft u griep en houden de klachten aan? Of valt u binnen een kwetsbare doelgroep en heeft u griep? Raadpleeg ons dan. Met medicijnen kan een verdere verspreiding van het griepvirus door het lichaam worden voorkomen. Deze medicijnen worden door de huisarts voorgeschreven als er mogelijk complicaties kunnen optreden. Bent u verder gezond? Dan heeft u geen medicatie nodig, want na enkele dagen rust en uitzieken is de griep doorgaans voorbij. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.